ORGANIC ACAI 473 ml (sok z jagód acai)

Organic Acai - ekologiczny 100% sok z jagód acai   Owoce acai – występujące endemicznie w deszczowych lasach Amazonii to sensacyjne odkrycie ostatnich lat. Od kiedy okazało się, że miejscowi mieszkańcy (tubylcy) używają tego owocu od wieków zarówno w tradycyjnych kuracjach, jak i w codziennej diecie, naukowcy na całym świecie badają pozytywny wpływ owoców acai na organizm człowieka.wyróżnia się wszechstronnym działaniem: zwiększa koncentrację, zapobiega uczuciu zmęczenia i znużenia psychicznego. Jest szczególnie przydatny w okresie wytężonej aktywności umysłowej i konieczności maksymalnej koncentracji. Czy jagoda acai to skuteczna broń w walce z problemami naszego organizmu w XXI wieku? Ogromny potencjał antyoksydacyjny oraz mnogość występujących w jagodzie acai związków biologicznie czynnych może mieć korzystne działanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Fitosterydy wspomagają utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi, a polifenole wykazują korzystny wpływ na naczynia krwionośne. Dodatkowo składniki aktywne zawarte w jagodzie acai wspomagają regulowanie ciśnienia tętniczego oraz dbają o mięsień sercowy. Inną korzystną właściwością jagód acai jest regulowanie stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu może przeciwdziałać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej i rozwojowi cukrzycy typu 2. Tak więc, dzięki swym właściwościom, owoc acai może być wykorzystywany w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym chorób sercowo-naczyniowych. Czy owoc acai może hamować proces starzenia? Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym jagoda acai skutecznie usuwa wolne rodniki z organizmu, które są odpowiedzialne za uszkodzenia DNA komórek, nasilenie procesu starzenia i rozwój wielu chorób. Dzięki temu może być korzystna nie tylko dla naszego zdrowia, ale i zachowania młodości, urody i dobrej kondycji. Czy jagoda acai może wspomóc odchudzanie? W badaniu przeprowadzonym wśród osób z nadwagą wykazano, że jagoda acai obniżała zarówno stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi. Dzięki tej właściwości stężenie cukru we krwi może utrzymywać się na stabilnym poziomie, a nam łatwiej jest opanować uczucie głodu i chęć podjadania. Dodatkowo związki aktywne zawarte w owocu acai wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki tym właściwościom jagoda acai wspomaga proces odchudzania, a także walkę ze schorzeniami często współwystępującymi z nadwagą i otyłością – cukrzycą typu 2, zaburzeniami lipidowymi, nadciśnieniem. Jakie znaczenie dla ochrony narządu wzroku może mieć jagoda acai? Zawarte w jej składzie antocyjany korzystnie wpływają na prawidłowe widzenie, bowiem mogą polepszać adaptację oczu do widzenia w ciemności, poprawiać mikrokrążenie w gałce ocznej oraz ograniczać rozwój wad wzroku. Ponadto dzięki wysokiej zawartości luteiny i zeaksantyny owoc acai może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD) oraz zaćmie. Czym jest jagoda acai? Jagoda acai to owoc rosnący na tropikalnych palmach w amazońskich lasach. Ten niewielki owoc (ok. 1-1,5 cm średnicy) wyglądem przypomina borówkę, a w swoim wnętrzu kryje jedną, dużą pestkę. Jagody acai stanowią od wieków pożywienie dla rdzennych mieszkańców Amazonii – Indian Anomabi. Co wyjątkowego kryje w sobie jagoda acai? Przede wszystkim odznacza się niezwykłym potencjałem antyoksydacyjnym. Jagody acai charakteryzują się również niespotykanym wśród innych owoców składem – zawierają witaminę A i E, witaminy z grupy B, składniki mineralne - wśród nich m.in. magnez, wapń, żelazo i selen oraz 19 różnych aminokwasów w tym wszystkie egzogenne (czyli takie, które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem). Jak wiele antyoksydantów znajduje się w acai? Jagoda acai zawiera najwyższą, wśród poznanych dotąd owoców, ilość substancji o działaniu przeciwutleniającym. Oprócz ilości zadziwiająca jest także ich różnorodność – jagoda acai zawiera w swoim składzie związki fenolowe (w tym antocyjany), a także fitosterole (beta-sitosterol oraz sigmasterol) i bioflawonoidy. Ilość antyoksydantów w jagodzie acai najlepiej obrazuje wskaźnik ORAC, który dla jagody acai jest ponad 15 razy wyższy niż dla jabłek i 10 razy wyższy niż dla żurawiny. Produkt rolnictwa ekologicznego. Jednostka certyfikująca w USA: Organic Certifiers, USA – nr jednostki certyfikującej - US-BIO-635. Jednostka certyfikująca w Polsce: Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o., nr jednostki certyfikującej – PL-EKO-09 Opakowanie zawiera 473 ml soku.Składnik aktywny w 30 ml: 100% organiczny (ekologiczny) sok z owoców Acai (Euterpe oleracea) – 30 g cząstek owoców Acai Zalecana porcja : 2 łyżki stołowe (30 ml) dziennie. Produkt wstrząsnąć przed otwarciem. Wartość odżywcza: 30 ml: Wartość energetyczna: 83,33 kJ/ 20 kcal, Białko:1,0 g, Węglowodany:4,0 g, Tłuszcz: 0,0 g. Wartość odżywcza: 100 ml: Wartość energetyczna: 276,7 kJ/ 66,4 kcal, Białko: 3,3 g, Węglowodany: 13,3 g, Tłuszcz: 0,0 g. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na składniki preparatu. Produkt nie jest zalecany dla kobiety w ciąży, karmiących piersią, osób przyjmujących immunosupresanty. Ostrzeżenie: Osoby ze skłonnościami do uczuleń, przyjmujące preparaty lecznicze, mające problemy zdrowotne przed zastosowaniem preparatu powinny skonsultować się z lekarzem. Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła, światła, ujemnych temperatur, w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Produkt po otwarciu należy przechowywać w lodówce do 45 dni.   UWAGA! Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.